about us portfolio recruitment news contact
buttress fuller alsop williams natural choice for stockwood discovery centre - 10/07/2006

Buttress Fuller Alsop Williams have been appointed as architects to the Stockwood Discovery Centre Project in Luton. This £1.8M project improves access to the existing Stockwood Park Museum, uniting it with the Mossman Collection of Horse Drawn Carriages, through a new gateway building that houses visitor facilities and extended gallery spaces. The new entrance building, with café and visitor orientation centre has a strong environmental design ethic, with its form responding to the Listed walled gardens and parkland surrounding the site. Though unobtrusive the modern design approach stands out from the adjacent historic structures and creates a hierarchy for the new entrance. The entrance and café building runs through the wall and into the gardens, taking visitors back to the mystery of the Victorian walled garden; drawing them into the site. The timber framed structure will sport a ‘green’ sedum roof and be clad with brick filled gabions and cedar boarding designed to age and mellow so softening into the landscape. The environmental impact of the building is further controlled with the introduction of low impact engineering services including a woodchip boiler and on-site generation of electricity. Natural lighting and ventilation are used wherever possible within the design. The designs are to be submitted for HLF approval by late summer.

BFAW Logo